2011. március 3., csütörtök

Beszámoló: Dominion-verseny, első forduló

Két héttel ezelőtt lezárult a BÉTA első (és talán nem utolsó) Dominion-versenyének első fordulója.
15 jelentkező volt (volt, akihez verőlegényeket kellett kiküldeni, hogy induljon, de ez most mellékes), így 3 darab 5-fős csoportba osztottuk a versenyzőket, és minden csoportból csak 1 esett ki, hogy ezáltal megkapjuk a már jobban kezelhető 12-es számot.
Bár abban állapodtunk meg, hogy a 3 mérkőzés az ideális egy fordulóban, úgy döntöttünk, az elsőben elég lesz a 2 is: egyfelől az 5-fős játszmák elég sokáig tartanak, másrészt ha valaki két játszma után sem tudja felverekedni magát az utolsó helyről, annak valószínűleg később sem sikerül. (Utóbbi alapvető tévedés volt részünkről, mint az mindjárt kiderül.)

Az első meccsen a Dominion szabálykönyv végén lévő "Kezdőknek" összeállítás lapjai szerepeltek, mert azzal játszottak a legtöbben; a másodikban pedig egy általunk megalkotott kombináció, ami így fest: pince, várárok, kápolna, favágó, falu, hivatalnok, lakoma, boszorkány, tanácsterem, fesztivál. Utóbbinak az volt a fő célja, hogy a kezdőknek további lapokat mutasson be az alapjátékból a későbbi "draftolós" játszmákhoz, anélkül, hogy túlságosan eltávolodnánk az eredeti összeállítástól.

A sorsolást február 4-én tartottuk. kisqqcs-nak szerencsére sikerült lebeszélnie a túlbonyolított, a pénzérmétől a 100 oldalú dobókockáig mindenféle segédeszközt alkalmazó sorsolási rendszeremről (na jó, ennyire nem volt drasztikus a helyzet:), így szimplán borítékokból húztuk ki a neveket: az elsőt az "A"-, a másodikat a "B"-, a harmadikat a "C"-csoport első helyére, majd a negyediket az "A" csoport második helyére stb.
Azt hiszem, szintén kisqqcs találta ki még közben, hogy a következő nevet az húzza, akit éppen kisorsoltak, ami külön szórakoztatónak bizonyult.

Képek a tovább mögött.















Tapi közjegyző elégedetlen, mert sokáig tart a sorsolás

A sorsolás eredménye

C-csoport

Az 5A és 5B csoportok mérkőzéseit hiányzók miatt aznap nem lehetett megtartani, de az 5C csoportot, ahova a legtöbb tapasztalt játékos sikerült kihúzni, sikerült csatarendbe állítani (Quis nagy bánatára, akit így kétszer is meggátoltunk a Ys-parti elkezdésében).
Ami ezután következett, véres és gyors volt: talán az 5 fő miatt, talán másért, de egészen más módon zajlottak a dolgok, mint azt a profik megszokhatták, fogytak a birtokok és a hercegségek, és mire egyesek kiépítették volna a vásárlógépezetüket, szinte véget is ért a játék. A tartományokból rengeteg maradt, és ez a következő játékra is igaz volt.

Pali kifigyeli a játékot (ld. később)

A pontszámok nevetségesen közel voltak 2 játék után, az első és az utolsó helyezettet mindössze 6 pont választotta el egymástól, tehát elég lutri volt az egész, de végül mégis a legkevésbé tapasztalt esett ki.
A végeredmény:




(A 3. és 4. helyezett ugyanannyi pontot szerzett, itt azt rangsoroltuk előbbre, akinek az első, illetve második játékban szerzett pontszámának a maximuma nagyobb. Ebben nincs különösebb logika, csak valahogy el kell dönteni. Amennyiben kiesés múlik a döntetlenen a verseny folyamán, egy újabb játékra kerül sor, amiben csak az érintettek vesznek részt.)

A-csoport

Megy a coaching

A következő héten került sor az 5A csoport mérkőzésére, ahova 1 "profi" és 4 nagyonkezdő került (sokan csak egyet játszottak előtte). Annak ellenére, hogy az említett profi pár órával a verseny kezdése előtt még egy olyan önelégült kommentet nyomott ki a blogra, hogy: "Szívesen beszállnék, de sajnos meg kell tanítanom Dominionozni az A-csoportot!", nem épp a papírformának megfelelően alakult a verseny. (Kedves profink közben jelezte nekem, hogy ő már a C csoport hektikus játékát látva rosszat sejtett, és csak félelmeinek palástolása végett tett ilyen megjegyzést. Nem tudom, hihetünk-e neki, ennek megítélését az olvasókra bízom.)

"Nyugi fiam, jól állunk!"

Ha lehet, itt még őrültebben mentek a dolgok, mint a C-csoportnál, a "kollektíven felvásárlunk egy lapot" és a "másoljuk a többieket" mentalitás következtében igazi random meccsnek lehettünk szemtanúi, aminek végeredménye a következő lett... ja, nem, előtte még egy kép Paliról, ezúttal hipnotizálással avatkozik bele a játékba:

"Te fogsz kiesni, te fogsz kiesni, te fogsz kiesni..."

Tehát a végeredmény:


A pontszámok láthatóan még a korábbinál is alacsonyabbak voltak, külön felhívnám a figyelmet a már-már kriminális kategóriába sorolandó 2. körre.

B-csoport

A rá következő héten került sor a B-csoportra. Gyuri2 és MPM voltak a kezdők a csoportban, de MPM végigkövette a korábbi mérkőzéseket, és látta, milyen furcsa stílusban zajlanak le a meccsek, így lehetett meglepetésre számítani a végeredményt illetően. Balszerencséjére ez a csapat az előzőekkel ellentétben teljesen normális stílusban játszott, amit mi sem bizonyít fényesebben, hogy mindkét játék a tartományok elfogyásával ért véget, ami a korábbi négy alatt egyszer sem fordult elő (sőt, még távoli lehetőségként sem merült fel).



A végeredmény:



Így hát kialakultak a következő forduló csapatai, a már korábban rögzített szisztéma alapján:

4A csoport: 5A/1 + 5B/2 + 5C/3 + random 4. helyezett
4B csoport: 5B/1 + 5C/2 + 5A/3 + random 4. helyezett
4C csoport: 5C/1 + 5A/2 + 5B/3 + random 4. helyezett

Hogy ez pontosan mit jelent, az a következő posztomból derül ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése