2011. október 30., vasárnap

Race for the Galaxy - BÉTA Guild


Elindult az RFTG BÉTA Guild, a népszerű (13. a BGG-n!;) sci-fi kártyajátékkal játszó klubtagok bajnoksága. Online szoktunk játszani a Keldon-féle implementációval, és szeretettel várjuk a további érdeklődőket.
A játék amúgy nagyon egyszerű, 10 játszma után már van is róla némi fogalmad, hogy mit csinálsz. Na jó, félig csak viccelek, elsőre tényleg elvész az emberek az ikonok tengerében, de aztán bele lehet jönni.
Szabálykönyv innen tölthető: angolul, illetve magyarul. Tibivel tervezzük, hogy versenyt is szervezünk a klubban (de most tényleg!:), úgyhogy akit az érdekelni fog, itt is gyakorolhat előre.

Statisztikát is vezetünk, így mostantól a blog bal oldalsávjában elérhető a játékok eredménye. Felhívom a figyelmet, hogy 3 fül van, az elsőn a lényeg, a másodikon a rekordok, a harmadikon pedig az élő játékok (októbertől számítva) eredménye látható.

rheinfuss külön megkért rá, hogy tegyem ki a tegnap beállított rekordját, ezt a tovább mögött tekinthetitek meg (érdemes), amit a pontozási szisztéma magyarázata követ.

Rekord: legkisebb pontszám
Rekordtartó: rheinfuss
Eredmény: 11 pont
Bizonyíték: (kattra nagyobbodik)



Tehát, a pontozás a következőképp zajlik: annyi pontot kapsz, ahány embert megelőztél egy adott játszmában, tehát egy 4 fős játék 2. helyezettje 2 pontot kap. Emellett viszont mindenkinek gyűlik a maxpontja is, ami azt mutatja, mennyi pontot szerezhetett volna összesen; az előbbi példánál maradva ez 3. Az összesített eredményt pedig a pont/maxpont aránnyal kapjuk meg, ami gyakorlatilag sikerszázalék.

Természetesen van hibája a rendszernek (valaki megnyer egy 2 fős játékot, majd többé vissza sem néz -> 100%, első hely), de egyelőre ez még nem jött elő, már csak azért sem, mert kezdőként nem könnyű nyerni.
Már nagyjából kitaláltam egy új pontozást, amit részben a yucatánról loptam, de ahhoz progit kéne írni, mert kézzel körülményes végigszámolni, szóval majd.

4 megjegyzés:

  1. Jól van, jól van, ez még nem is annyira gáz... Azért jó kis manipulátor vagy Viktor, azt az eredményt nem tetted fel, hogy egymás után két ugyanannyi pontos játékot játszottam (igaz, azzal is csak harmadik lettem). Azt ismételje utánam valaki! :)

    (Az a lap meg nagyon jó(?) lett volna még nekem, de hamar vége lett a játéknak.)

    VálaszTörlés
  2. Az csak két játék volt, és volt közte egy harmadik, de valóban érdekes volt. Tibi az oka, hogy nem került be a rekordok könyvébe. :P

    te: 25, 25 én: 46, 46 Tibi: 32,36

    GalImperium: kb. már látszott, hogy közel a vége, azért nem érte meg vsz lehozni, mert így 0 pontot adott 5 lapért, de persze előfordulhatott volna, hogy jól jön, csak kötözködtem kicsit. :)
    Hú, erről új rekordkategóriák jutottak az eszembe. Annyit elárulhatok, hogy az egyiket te vezetnéd! :)

    VálaszTörlés
  3. (Egy zárójeles megjegyzés a névhez: tudom, hogy a League jobban fedné a lényeget, csak először nem gondoltam bele annyira, aztán meg maradt, részben azért is, mert a guild szó jobban hangzik vsz.:)

    VálaszTörlés
  4. GalImperium: Ezért mondtam már tegnap is, hogy nagyon a saját "kezemre" figyeltem, onnan még kijátszottam volna vagy kettőt, de sajnos nem néztem a ti lapjaitokat. De cserébe legalább bekerültem az RFTG történelem könyvekbe. :)

    VálaszTörlés