2010. július 24., szombat

Ilyen volt a hetedik találkozó



Egy kis statisztika:

Létszám: 10 fő
Új látogató: 2 fő
Ennyi játék ment le: 7 (5 féle)

Tartalomjegyzék :)

1/a Citadella (5 fő)
1/b Dominion (2x) (4 fő)
2. Chaos in the Old World (4 fő) (félbehagyott)
3. Catan (6 fő)
4. Bang (2x) (6 fő)

Az elején egy Citadellában gondolkoztunk, de aztán addig szállingóztak az emberek, hogy 9-en lettünk, így osztódtunk és a másik csoport a Dominionba vágott bele. (Beavatva Janit, hogy majd tudjon online játszani.)


Pirossal jelölöm, hogy épp kinél van a szó.

1/a Citadella (5 fő)

cirroid

Üdv a klubban!

Miután otthon már lezavartam néhány játszmát, sikerült biztos kézzel levezényelni egy Citadellát - és először kipróbálni 3-nál több fővel. Egyszerűbb játék lévén hamar megvolt a szabálymagyarázat (ami mostanra szinte külön hobbimmá vált:), és hamar bele is rázódott mindenki. A korona nagyon beragadt a tábla 3/5-ére, de a vége felé Petivel is sikerült megkaparintanunk, és vele együtt az első két helyet is. A végeredmény 29, 25, 18, 16, 14 lett, győzött a "tapasztalt" játékos (4 korábbi játékkal a háta mögött).

Mesterkedik az építőmester

1/b Dominion (2x) (4 fő)

kisqqcs

Ez a játék kezd olyan jolly jokerré válni, hiszen eddig szerintem elég sok alkalommal előkerült. Ezúttal két parti ment le, az elsőben a  kezdő felállással indítottunk, mert volt 2 ember, akinek még új volt a játék.


Volt még némi fennakadás, mivel azt hittem, hogy otthon maradtak a birtokkártyák és helyettük bevetettük az átok kártyákat (persze aztán kiderült, hogy csak hozzákeveredtek az aranykupachoz:). Az első körben éppen sikerült nyernem. A második körben kicsit interakciósabbra vettük a figurát (jött a tolvaj, a kém meg a kancellár), eléggé felértékelődött a várárok, itt már Zsolt zsákolta be a legtöbb falut, de a végén Zsuzsi simán vert mindenkit (én meg olyan rosszul játszottam, hogy 10 pontot értem csak el:) (nálunk -3 a rekord :D - cirroid). Lassan elérjük azt a szintet, hogy mindenki játszott legalább egyszer Dominiont, így egyre gyorsabbá válnak a partik.



(közjáték)

cirroid

Még tartott a második Dominion-játszma, mikor mi Citadellások végeztünk, így kezdtünk egy Chaost, kivéve Petit, akit elbűvölt a Zsolt által készített dobótorony, illetve gondolatban már a Catanra fente a fogát. :)


2. Chaos in the Old World (4 fő)

Végre a Chaosra is sikerült sort keríteni, bár voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy be tudjuk-e fejezni időben - sajnos nem is sikerült. Én a szabályokat ismertem, Csaba pedig a Warhammer világát, így tudásunkat összedobva le tudtunk játszani négyen egy hangulatos partit.
Gyuri lett Khorne, Viktor2 (aki közben áldását adta erre a megnevezésre a blogon, merthogy a 2 az több mint 1:) Nurgle, én Tzeentch, Csaba pedig Slaanesh. Mivel Khorne csak a játék közepén jött rá, hogy tárcsatekerés szempontjából érdemes szétszórnia az egységeit (ebben én is ludas lehettem, rámutathattam volna, csak kicsit kapkodva magyaráztam a szabályokat az időhiány miatt), Khorne nem húzott el úgy, mint az első Chaos játékom során.

Káosz volt

A játék eleje lényegében arról szólt, hogy Nurgle és Khorne felhalmozta a seregét a Birodalomban, és annyi kockával dobtak, hogy még a dobótorony is beleremegett. :)

Hullottak a kockák. És a fejek.

Eközben Slaanesh és Tzeentch délen sunyiban szerezte a tárcsajelzőket; északra nem ment senki.

A 6. körre különösen izgalmas lett a játék, addigra bedőlt egy régió is, de sajnos a csatafázis legelején abba kellett hagynunk. Mivel ez így nem járja, Zsuzsival gyorsan lefényképeztettem az állást, hogy valamikor majd be tudjuk fejezni.

Innen folytatjuk (?)

Itthon röviden kielemeztem az állást, és megállapítottam, hogy
- Slaanesh már ebben a körben is nyerhet, de Khorne valószínűleg meg tudja állítani a csatafázisban
- Tzeentch már csak az utolsó, 7. körben nyerhet, de ott van esélye, viszont vissza kell fognia Slaanesh-t, mert ha egyszerre tekerik ki a győzelmet, a VP dönt, és abban nem ő áll jobban
- Nurgle csak győzelmi ponttal nyerhet (ami nem meglepő, ez alapból így van), de ahhoz meg kell akadályoznia, hogy se Slaanesh se Tzeentch ne tekerjen kétszer, és ez nem könnyű feladat
- Khorne már nem nyerhet egyik módszerrel sem, a tekerés pont nem jön ki, győzelmi ponttal meg nem áll jól, neki most az lehet a célja, hogy mindenki veszítsen vele együtt :]

Remélhetőleg folyt. köv.

SAVE GAME

3. Catan (6 fő)

rheinfuss

Rövid leszek!
Új játék. Catan. Az év játéka 1995. Hat telepes. 3 tapasztalt és 3 újonc játékos. Kíváncsiság. Tanácstalanság. Izgalom. Vidámság. Taktika. Üzletelés. Dobó(kocka)-torony. Győztes: Zsolt.

Innen már csak egy lépés a Twilight Imperium :)

Na jó, kicsit bővebben:

A Catan telepesei társasjátékról már nagyon sokat hallottam, az év játéka is volt, egy közeli ismerősöm gyakran játszott vele társaságban, szóval nagyon szerettem volna már kipróbálni. Harmadszori próbálkozásra sikerült is játszani vele, kisqqcs hozta magával, vele együtt hatan ültünk neki: Zsolt, Éva, Zsuzsi, Jani és jómagam. A szabálymagyarázat viszonylag gyors volt, ebből, majd a játék során is kiderült számomra, hogy könnyű, de élvezetes társasról van szó.


Én és az először játszók kezdetben kissé tanácstalanok voltunk, nem indult túl sikeresen a játék, aminek oka az volt, hogy elsőre pont a kockadobásnak nem éppen megfelelő mezőket foglaltuk el. Ahogy máskor, más társasjátékoknál, itt is menet közben vált világossá igazából a játék menete, a taktika, és hogy mit is kell valójában csinálni. Későn, így végül a tapasztalt játékos, Zsolt nyerte a küzdelmet.

4. Bang! (2x) (6 fő)

leviatan

Ismételten jót mulattunk a BANG!-gel.

Az első körben rheinfuss seriffhelyettes hősiesen helyt állt és oroszlánrészt vett ki a banditák és a renegát eliminálásában. Zsuzsi seriff komótosan figyelte az eseményeket. Utána bevágtak egy jó pofa sört a közeli kocsmában a seriffel, megünnepelve győzelműket és a jövőbeli előléptetést.

Qqcs!

Valószínűleg nem ment jól a tárgyalás, mert a következő alkalommal már leviatan seriffhelyettes próbálta élete árán megvédeni Zsuzsi seriffet. Sikerült is neki életét áldozni, mert magára robbantotta a dinamitját a börtönben (nem tudta, hogy meggyújtás után tovább kell adni). RIP! A golyózáporban sorra haltak meg a banditák. A seriff nyugodtan üldögélt a musztángján, míg egy - rheinfuss szerint - John Woo féle leszámolás maradt a végére.

A végső párbajt a két megmaradt cowboy cowgirl vívta...


...ami végül a seriff halálával zárult.

Ui.: talán rheinfuss-t nem kellett volna megharagítani, hogy renegátnak álljon, jobb volt ő seriffhelyettesnek.

1 megjegyzés: